fbpx

Waarom en hoe voeren we interne audits uit?

Blog

Schadehersteller
Bij Den Elzen willen we onszelf constant verbeteren. Daarom voeren we regelmatig interne audits uit op de vestigingen. En naast deze interne audits, worden er ook externe audits gedaan. Met deze audits krijgen we een goed inzicht in onze werkwijze. En kunnen we gemakkelijk verbeterpunten aandragen. Hoe we deze audits doen, lees je in dit artikel.

Dossiers controleren
Als we een collega vragen hoe de werkzaamheden gaan, is het logisch dat we een antwoord krijgen met een onderbuikgevoel. Maar dat willen we niet. We willen de feiten. Daarom duiken we tijdens een interne audit de boeken in. We pakken enkele dossiers uit de kast en lopen die door. De dossiers gaan over een autoreparatie.

Aantoonbaar veilig herstellen
Een auto moet aantoonbaar veilig en volgens de fabriekseisen zijn hersteld. Dit wordt getoetst tijdens een externe audit. Maar ook tijdens de interne audit is dit het belangrijkste onderdeel. We controleren of er een veiligheidskritische reparatie is gedaan. Dit is een reparatie aan een essentieel onderdeel van de auto. Bijvoorbeeld het vastzetten van de wielen of het vervangen van rijhulpsystemen.

Verplicht OEM raadplegen
Als er inderdaad een veiligheidskritische reparatie is gedaan, dan moest de medewerker de OEM van de auto inzien. De OEM is de fabrieksinformatie voor het herstellen volgens de fabriekseisen. We kunnen via een logboek inzien of hij dit inderdaad heeft gedaan. Vervolgens kunnen we aan de hand van foto’s controleren of alle reparatiestappen goed zijn gevolgd.

Bewijsmateriaal
Iedere plaatwerker maakt tijdens zijn werk foto’s, om aan te tonen dat hij de auto volgens de fabriekseisen herstelt. Hij verzamelt als het ware bewijsmateriaal om later te kunnen laten zien dat hij alles correct heeft gedaan. Naast het maken van foto’s, vinkt de plaatwerker ook een checklist af. Iedere keer als hij een stap heeft afgerond, zet hij een vinkje en voegt hij foto’s toe. Sommige reparaties mogen alleen door een ervaren vakman met de juiste diploma’s of certificaten worden uitgevoerd. Ook dit controleren we tijdens de interne audit.

Nog meer interne audits
Naast de audits over het herstel van auto’s, voeren we ook audits uit op andere onderdelen, zoals veiligheid en het toepassen van de 5S-methode. We controleren dan of alles is opgeruimd en de belijning in orde is. En we vragen medewerkers of ze weten wat er binnen 5S van ze verwacht wordt. De interne audits evalueren we met de vestigingsmanager. Zo kunnen we, als dat nodig is, meteen verbeteringen doorvoeren.

We houden onszelf scherp
Door het uitvoeren van interne audits houden we iedereen scherp en kunnen we onszelf constant verbeteren. Maar het helpt ons ook als voorbereiding op externe audits. Die bijvoorbeeld door ABS, een verzekering of een leasemaatschappij worden gehouden. Zo blijven interne audits ongelooflijk nuttig en waardevol voor ons bedrijf.
 

Waarom en hoe voeren we interne audits uit?

Meer nieuws en blogberichten

Onze samenwerking met TB

Nieuws

Onze samenwerking met TB. Den Elzen werkt nauw samen met TB voor de merken van de Volkswagen Groep. Hierdoor hebben onze vestigingen Roosendaal en Breda een merkerkenning voor Audi, Skoda, Seat en Volkswagen.  

Bericht bekijken