fbpx

Nut en noodzaak van ADAS-Kalibratie

Blog

Cruise control, parkeerhulp en automatisch remmen zijn allemaal rijhulpsystemen, of Advanced Driver Assistent Systems (ADAS) zoals we het in het Engels noemen. Deze systemen zitten standaard in bijna alle nieuwe auto’s. Ze bieden de automobilist comfort en veiligheid.

Kalibreren na herstel

Nadat er schade is gereden, herstellen wij de auto. We zetten er bijvoorbeeld een nieuwe bumper op of we herstellen een volledig portier. Na het herstel is het ongelooflijk belangrijk dat we ook de ADAS kalibreren. Want deze systemen hebben voelsprieten door heel de auto. Denk bijvoorbeeld aan camera’s in de voorruit of spiegels. Of sensoren die in de bumper zijn geïntegreerd.  

Een millimeter afwijking


Als een camera ook maar een millimeter afwijkt, heeft dit consequenties voor de rijveiligheid. Want een camera kijkt misschien wel 100 meter vooruit. En over 100 meter wordt de afwijking van 1 millimeter een afwijking van enkele meters. Dan lijkt voor de auto iedere medeweggebruiker opeens heel dichtbij, waardoor hij plotseling een noodstop kan maken. En dat geeft de bestuurder natuurlijk niet bepaald een veilig gevoel.

Statisch of dynamisch


Het kalibreren nemen wij daarom heel serieus. Het kan statisch of dynamisch. Dynamisch kalibreren betekent dat we de auto aansluiten op het uitleessysteem van het merk. Vervolgens rijden we er een kwartier tot een halfuur mee op de openbare weg. Totdat het zelflerende systeem zichzelf heeft gekalibreerd. De auto is dan weer klaar om veilig de weg mee op te gaan.

Statische kalibratie is wat omslachtiger. We plaatsen dan borden rondom de auto om verkeerssituaties na te bootsen. Vervolgens kalibreert de uitleescomputer alle onderdelen van ADAS. Gelukkig worden bijna alle nieuwe auto’s tegenwoordig uitgerust met dynamische kalibratie.

Comfortabel en veilig de weg op


Zo zorgen we ervoor dat iedere auto na het herstel wordt uitgelijnd, getest en gekalibreerd. Zodat de eigenaar weer comfortabel en veilig de weg op kan. En zodat we zeker weten dat de auto weer net zo lekker rijdt als voor de schade.  

Nut en noodzaak van ADAS-Kalibratie

Meer nieuws en blogberichten