fbpx

Twee flessen Haagse wijn

BlogNieuws

Twee flessen Haagse wijn
Voorbewerker Balazs teelt zijn eigen druiven om wijn van te maken. We vertelden al eerder het verhaal over zijn Solaris wijnstokken die hij van zijn balkon verhuisde naar het achterterrein van Den Elzen in Den Haag. Hier groeiden afgelopen jaar zijn planten weelderig langs de hekken omhoog.

Snoeien
Balazs vertelt dat de planten misschien iets té weelderig groeiden. Hij wilde dat eens uitproberen. En op zich kwam het de smaak ten goede, maar de vele takken en bladeren kostten de planten ook veel energie. Energie die dus niet naar de groei van de druiven ging. “Het was een mooi experiment, maar volgend jaar ga ik gewoon weer snoeien.” Aldus Balazs.

Krenten
Hij heeft nog iets geleerd in het afgelopen jaar. Krenten! Dat betekent dat hij vroeg in het seizoen de trossen wat uitdunt. Anders krijg je vooral kleine druifjes. En je wilt juist grote. Vol sap. Komend jaar gaat Balazs dus volop krenten om zo de productie te vergroten. 

Volwassen planten
Volgend jaar ziet er sowieso zonnig uit. Want de planten zijn dan volwassen en geven meer en betere vruchten. Ook heeft hij ze dit jaar verpoot van potten van 40 liter naar potten van 60 liter. Met 16 Solaris druivenplanten kan hij volgend jaar pas echt wijn gaan maken! 

De wijn is gelukt
En dit jaar? Hoe is het dit jaar gegaan? Het was een jaar van testen en proberen. Dat leverde uiteindelijk anderhalve kilo druiven en dus twee kleine flesjes natuurwijn op. De wijn ging keurig spontaan gisten (iets wat vorig jaar nog niet lukte). En dat leverde een mooie goudkleurige wijn op. Met een paar collega’s heeft hij al afgesproken de flesjes deze zomer, op een mooie, zonnige dag op te drinken. 

Meer nieuws en blogberichten