fbpx

Merkerkend schadeherstel

Blog

Merkerkend schadeherstel
De autobranche is continu in beweging en evolueert momenteel sneller dan ooit. Door nieuwe modellen maar ook door technologische innovatie. Denk aan de duurzame en intelligente auto’s. Steeds meer merken brengen (gedeeltelijke) elektrische auto’s op de markt die voorzien zijn van allerlei rijhulpsystemen.

Als voorbeeld geven we het grootlichtassistent. We kennen het allemaal wel. Weinig zicht dus hup je grote licht aan. Maar op de andere baan komt ook verkeer aan die al even verblind wordt door jouw grote licht. Niet heel fijn. Veel nieuwe modellen zijn tegenwoordig voorzien van grootlichtassistentie. Met een camera wordt er in beide richtingen waargenomen of er ander verkeer is. Als dit zo is en je rijdt op dat moment met grootlicht, wordt automatisch het dimlicht ingeschakeld. Dit werkt omdat er camera’s in de voorruit zitten. Een mooie uitvinding, maar als de ruit vervangen moet worden of bij grote technische schades moeten deze hulpsystemen wel weer gaan of blijven werken. Dit vraagt om kennis. In veel gevallen dus merkspecifieke kennis.

Is merkerkenning dan de nieuwe norm?
De meningen zijn nog steeds verdeeld maar voor ons is het duidelijk. We vinden het hebben van specialisaties en merkerkenningen essentieel voor onze bedrijven en vooral voor onze klanten. Er kan bij ons namelijk vertrouwd worden op vakkundigheid en service. En daarbij geeft niet elke dealer zo maar reparatie-adviezen over het merk vrij zonder dat je merkerkend bent.

Maar om eerst maar even terug te gaan naar de basis. Wat is merkerkenning?
Simpelweg betekent dit specialist hersteller zijn van een bepaald merk. We gaan een samenwerking aan met een lokale dealer om volgens de voorgeschreven fabriekseisen en methodes van de dealer te herstellen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van merkerkenning?

  • Uitgebreide kennis van de technologie en materiaal van het merk
  • Gebruik van officiële merkonderdelen die door de fabrikant zelf aangeleverd worden
  • Behoud van fabrieksgarantie
  • Altijd op de hoogte van de nieuwste fabrieksadviezen
  • Gespecialiseerde vakmensen

Het is belangrijk dat onze medewerkers bij elk herstel op de hoogte zijn van de fabriekseisen. Voor hun eigen veiligheid, maar ook om de auto veilig en goed te kunnen herstellen.

Een andere zekerheid van merkerkenning is de aansprakelijkheid. Als we ons houden aan de fabriekseisen is deze aansprakelijkheid altijd geborgd. Een aantal verzekeringmaatschappijen stuurt daarom al aan op merkerkende schadeherstelbedrijven.

En wat moet er dan allemaal gebeuren om dit te worden?
Om merkerkend schadehersteller te zijn, worden er door de fabrikant strenge eisen gesteld. We moeten investeren in equipment, werkplaats en trainingen. Deze kosten kunnen hoog oplopen, ook omdat ieder merk een verschillend pakket van eisen heeft. Dit is ook logisch, want ieder merk zit anders in elkaar. Door de aanschaf van nieuw equipment kunnen we complexe schades altijd herstellen en zijn we bij met de nieuwste software updates.

Voor diverse merken waaronder Tesla en Merkzeker, hebben we ook inpandig aanpassingen moeten doorvoeren. We hebben namelijk speciale aluminiumherstel werkplekken gebouwd volledig voorzien van speciaal gereedschap. Wat zoals je, je wellicht kunt voorstellen ook forse investeringen zijn.

Ook de trainingen voor onze specialisten zijn bij ieder merk anders. Zo zijn onze Tesla specialisten twee weken naar Engeland, Duitsland en Tilburg geweest. Maar zitten er ook merken bij die alleen werken met e-learning programma’s.

Binnen onze groep sturen we altijd op educatie. Waar je vroeger nog makkelijk met je vader een auto uit elkaar kon halen om deze vervolgens weer opnieuw op te bouwen, is dit vandaag de dag niet meer mogelijk met de nieuwste modellen. En dat merk je ook met certificaten die 25 jaar geleden behaald zijn. We sturen daarom continu op scholing om de kennis van onze medewerkers en specialisten te vergroten en vakmanschap te behouden.

Zodra alles ingeregeld is, wordt de auditering uitgevoerd. Bij een positief resultaat mogen we onszelf officieel gecertificeerd schadehersteller noemen. Jaarlijks worden we weer opnieuw geaudit om de kwaliteit te blijven borgen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Totaalherstel
Daarnaast werken we binnen ABS met borging via ABS Totaalherstel. We willen klanten en opdrachtgevers natuurlijk altijd de zekerheid kunnen geven dat we elke auto – ongeacht het merk of de merkspecificatie – goed herstellen met behoud van geldende fabrieksgaranties.

We maken daarom gebruik van een veiligheidskritisch filter. Daarmee kunnen we vaststellen of de reparatie in de buurt komt van bijvoorbeeld een ADAS (rijhulp)systeem. En dan nemen we natuurlijk gepaste acties. Verder leggen we tijdens het proces alle stappen vast via foto’s en worden veiligheidskritische reparaties alleen uitgevoerd en gecontroleerd door de daarvoor opgeleide en bevoegde medewerkers.

Meer weten over Totaalherstel? Klik dan hier voor het artikel van ABS.

Den Elzen
De afgelopen jaren zijn we actief bezig met het behalen van (nieuwe) certificeringen op de vestigingen. Momenteel hebben we merkerkenningen voor 12 merken. Er zijn wat schommelingen geweest doordat lokale dealers zijn gestopt of zijn overgenomen door andere organisaties. Maar een mooi aantal vinden we zelf.
Gezien de grootte van de groep vinden we het wel belangrijk om nóg meer certificering binnen onze groep te krijgen. Want het is natuurlijk voor de klant en voor de verzekeringsmaatschappij een bevestiging en een vorm van vertrouwen.

We zijn erkend voor de merken; VW, Audi, Seat, Skoda (Merk Zeker) Tesla, Jaguar, Landrover, Dacia, Renault, Mazda, Kia en Hyundai.

Meer nieuws en blogberichten