fbpx

Haagse wijn

Blog

Haagse wijn
Balasz Toth, voorbewerker bij Den Elzen in Den Haag heeft een liefde voor koken en wijnen. Daarom besloot hij zijn wijn zelf te gaan telen. Eerst bij hem op balkon. Maar daar had hij op den duur zoveel druiven staan, dat hij er eigenlijk niet meer kon zitten. Toen heeft hij aan aan Joost gevraagd of hij op het achterterrein bij Den Elzen zijn druiven neer mocht zetten. Langs het water in de Binckhorst vangen ze veel licht en voldoende wind. Dat zijn perfecte omstandigheden voor een goede oogst. 

Een goede witte wijn
Inmiddels staan op ons terrein een aantal grote potten waar druivenranken in groeien. Zo teelt Balasz zijn eigen druiven om goede witte wijn van te maken. Goede witte wijn uit de Binckhorst, dat moet toch kunnen!
 

 “In mijn vrije tijd hou ik van koken. Bij de gerechten die ik maak, drink ik graag een bijzonder biertje of een lekker wijntje. En die wijn, die fascineerde me. Waarom is de ene wijn beter dan de ander? Wat doet de grond, het klimaat en het ras? Daarom besloot ik zo’n twee jaar geleden om zelf druiven te gaan telen. Gewoon op mijn balkon, midden in Den Haag.” Vertelt Balasz. 

De verschillen
Het verschil tussen goedkope en dure wijn ontstaat onder andere door de opbrengst per plant. Bij een lage opbrengst gaat alle energie en smaak in de kleine hoeveelheid druiven zitten. Bij een hoge opbrengst moet de plant de energie verdelen over veel meer druiven. Daardoor wordt de smaak minder.
 

Hij besloot voor de lage opbrengst te gaan. “En zo moeilijk is dat niet, vertelt hij. Als je aan het begin van het seizoen de trossen goed uitdunt, ontstaat er vanzelf een lage opbrengst. Ik mik op zo’n 300 gram druiven per plant.”

Een eigen wijn
September vorig jaar plukte hij de eerste vruchten er al van. Veel eerder dan verwacht. Maar omdat hij natuurwijn wil maken, moest de wijn wel eerst een spontane gisting krijgen. En dat is moeilijk. Hierdoor mislukte de wijn vorig jaar. Maar hij leerde er wel heel veel van. En dit jaar wordt het beter. Dat weet hij zeker. Dus wie weet zet hij met de feestdagen een fles exclusieve Solariswijn van eigen oogst op tafel. Een Haagse kwaliteitswijn! 

 

Meer nieuws en blogberichten